Pericolele războiului

Am scris acest articol in 2015, cand era si atunci un conflict in Orientul Mijlociu, si razboiul “era la uși”. Acum războiul e chiar in curtea vecinilor.

Un citat foarte celebru a lui C.S. Lewis cu privire la această temă (a războiului) spune că ”Dacă războiul are vreodată dreptate, atunci pacea e uneori păcătoasă.”

Pericolele războiului

Există cel puțin trei pericole care pot apărea atunci când mă gândesc la război, pericole pe care C. S. Lewis le amintește într-unul din eseurile lui.

Unul din pericole e, poate tineri fiind, unii abia începând școala, să ne entuziasmăm. Să ajungem să ne concentrăm atât de mult pe ce se întâmplă în lumea agitată încât prezentul să nu ne mai preocupe.

Mereu vor exista rivali ai muncii pe care o întreprindem. Mai tot timpul ne îndrăgostim sau ne certăm fără motiv; mereu ne căutăm câte-un loc de muncă sau ne temem să-l pierdem pe cel existent. Așteptăm mereu ca o distragere să ajungă la final, ca să ne urnim din loc pentru a întreprinde munca pe care de mult ne-am propus să o facem.

Singurii oameni care vor căpăta cunoștință sunt aceia care o vor căuta în timp ce condițiile le sunt nefavorabile.

Un al doilea pericol al războiului despre care ne avertizează Lewis este frustrarea. Sentimentul că dacă oricum nu vom găsi niciodată suficient timp să sfârșim ceea ce am început, mai bine am renunța la ce întreprindem încă de pe acum. Lewis ne sfătuiește ca nici în vreme de război, nici în timp de pace, să nu ne compromitem virtutea sau bucuria pentru ceva din viitor.

Munca făcută cu bucurie este cea întreprinsă de aceia care își iau angajamentul de lungă durată și lucrează moment cu moment la satisfacerea condițiilor acestuia.

Suntem încurajați să cerem pâinea noastră cea de toate zilele. Prezentul este singurul moment în timp în care ne putem face datoria și în care putem primi vreun har.

Al treilea pericol este teama. Războiul ne amenință cu moarte și durere. Procentul de moarte fizică a fiecăruia dintre noi este de 100%, iar acest procentaj nu poate fi mai mare. Războiul doar ne forțează să ne amintim de moarte. Singurul motiv pentru care cancerul nu ne deranjează, sau paralizia la o vârstă mai înaintată, este pentru că uităm de ele. În vremuri obișnuite doar un om chibzuit își dă seama de aceasta. În vreme de război, oricine își dă seama de asta.

În loc de concluzie

Dacă ne-am gândit că ne construim un rai pe pământ, ne-am înșelat. Dacă ne imaginăm că am putut transforma lumea prezentă dintr-un loc în care suntem doar călători într-un oraș permanent pentru desfătarea sufletului, suntem prada unei imense decepții.

În vreme de război sau în vreme de pace, viața minții trebuie să fie înrădăcinată în viața Duhului, ca să putem vedea ceea ce Dumnezeu vrea să vedem: realitatea divină, și frumusețea divină de care sperăm să ne bucurăm în viața de apoi.

Să ne rugăm pentru Ucraina, pentru Rusia, pentru frații noștri de acolo, și să ne aratăm dragostea și prin fapte. Să-i primim in casele noastre, să îi ajutăm cu tot ce putem, iar El, Regele Regilor să rămână Împărat peste tot ce avem, fie în bucurii, fie in necaz.

 

* articol bazat pe o meditație asupra unor scrieri a lui C.S. Lewis din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

  • Dacă v-a încurajat acest articol, puteți citi și articolul Limba care dărâmă.
  • Pentru mai multe detalii, puteți accesa pagina noastră de Facebook.
  • Ascultați radio pe aplicația din Google PlayLink aici.
  • Ascultați radio pe aplicația din App StoreLink aici.