4 forme de îngrijorare pe care le experimentăm

Deși suntem copii de Dumnezeu, avem temerile noastre, care ne atacă deseori credința și liniștea sufletului. Biblia subliniază această problemă a îngrijorării, reamintindu-ne că este un păcat. Cu toate acestea, îngrijorarea a ajuns parte a vieții noastre, umbrindu-ne identitatea în Isus Hristos, Domnul nostru.

Fie că ne îngrijorăm pentru lucruri minore, fie că ne îngrijorăm pentru probleme mari, Îl scoatem pe Dumnezeu din ecuație prin faptul că uităm de puterea Lui suverană, că El se îngrijește de toate lucrurile și le conduce spre binele nostru.

„Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.” – Filipeni 4:6

În îngrijorarea noastră, suntem îndemnați să apelăm la rugăciune, să îi spunem toate apăsările Tatălui nostru, care știe tot ce avem nevoie. Totodată, în mijlocul grijilor trebuie să Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru ceea ce va face în viitor, să Îi mulțumim că El guvernează toate lucrurile.

Tatăl nostru nu ne vrea răul și ne va conduce către prosperitate spirituală.

Experimentăm multe stări, care ne afectează sufletul și Îi micșorează puterea lui Dumnezeu în ochii noștri:

1. Îngrijorarea de zi cu zi 

Deseori ne lăsăm furați de gânduri de îngrijorare cu privire la ziua de mâine, la job, la școală, în familie. Aceste gânduri nu fac decât să ne fure timpul, să nu ne lase să acționăm. Dacă acționăm cu toate resursele noastre este suficient. Facem tot ce ține de noi. De restul să Îl lăsăm pe Dumnezeu să se ocupe, punându-ne în practică ascultarea și credința.

„Uitați-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră și nici nu strâng nimic în grânare; și totuși Tatăl vostru cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai de preț decât ele? Și apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălțimea lui?” – Matei 6: 26,27

Oare de ce ne-am îngrijora pentru toate lucrurile? Dacă am înțelege cuvintele Domnului cu adevărat, am fugi de îngrijorare. Ne consumăm energia și emoțiile gândindu-ne la un viitor care nu ne aparține. Trebuie să facem ce ține de noi, iar restul să Îl lăsăm pe Tatăl nostru să Își îndeplinească misiunea.

Până și păsările au o valoare în ochii lui Dumnezeu, le îngrijește, le oferă mâncare, adăpost. Să fim siguri că de noi se îngrijește însutit. Poate nu cum vrem sau ne așteptăm, dar întotdeauna ne umple cu belșug binecuvântări.

2. Exagerarea

Când suntem cuprinși de îngrijorare, avem tendința să exagerăm lucrurile, punând răul înainte. Ne facem diferite scenarii despre cum vor evolua situațiile, încât uităm care este identitatea noastră. Nu facem decât să încurajăm valurile negativității să vină peste noi. Ne facem rău cu mâna noastră!

Și ce bucuros este Satan când ne lăsăm purtați de rău! Ajungem la neliniște, la teamă, ducând lucrurile până la o extremă care nici măcar nu există.

„Așează-te liniștit pe un scaun, calmează-te și amintește-ți toate promisiunile lui Dumnezeu și de lucrurile care îți place să le faci.” – Bob Gass

Important este să ne liniștim, să ne lăsăm în mâna Lui și atunci ne vom simți ușurați. Atunci vom putea observa lucrurile în anasamblu și să descoperim o cale de a rezolva problema.

Îngrijorarea ne fură mințile și nici nu ne rezolvă problema în vreun fel.

3. Atacul de panică

Sunt cazuri în care îngrijorarea face ravagii în viețile noastre. Ne aduce în stări grele, uneori aproape de moarte. Atacul de panică este o astfel de formă de îngrijorare. Gândurile nu mai rămân la nivelul minții, ele sunt transferate la inima care bate din ce în ce mai repede, apoi ajung la plămâni provocând insuficiență respiratorie și ulterior în întregul corp slăbindu-l.

Nu la întâmplare Biblia spune să păzim inima noastră căci din ea ies izvoarele vieții. Odată ajunsă la inimă, îngrijorarea se răsfrânge fizic asupra noastră.

Să veghem dar asupra trupurilor noastre, care sunt templurile Duhului Sfât al lui Dumnezeu!

Dumnezeu nu ne vrea fricoși sau bolnavi de frică. El ne-a proiectat ca niște luptători. Așadar, suntem chemați să luptăm cu gândurile, să le alungăm din mintea noastră, amintindu-ne de toate Cuvintele Mântuitorului care alină.

4. Groaza

Groaza este o formă de îngrijorare de cel mai înalt nivel, reușind să ne ducă în ghearele morții. Dacă ne lăsăm purtați de astfel de sentimente, suntem deja de partea celui rău. Suntem atenționați de Domnul Isus că astfel de oameni nu au ce căuta în Cer.

Avându-l pe Dumnezeu în inimile noastre nu avem de ce să ne îngrozim, noi trebuie să ne hrănim din promisiunile Lui în fiecare zi. Moartea, prigoana, nedreptatea nu ar trebui să ne preocupe. Noi suntem încredințați că Isus Hristos are grijă de toate aceste fenomene.

„oamenii își vor da sufletul de groază, în așteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ; căci puterile cerurilor vor fi clătinate” – Luca 21: 26

Suntem îndemnați să ne păzim sufletul de groază, ca să nu îl pierdem. Trebuie să menținem pacea despre care ne spune Biblia și să credem cu tot ce suntem noi că orice lucru rău are un sfârșit.

„Veniţi la Mine toţi cei trudiţi şi împovăraţi şi Eu vă voi da odihnă. ” El ne dă odihnă, pace, liniște dacă îi cerem acest lucru. Ne scapă de îngrijorarea noastră, de exagerare, de ataul de panică și de groază.

La El sunt toate resursele de care avem nevoie pentru a ne păzi inima. Trebuie doar să le accesăm cu încredere.

  • Dacă v-a încurajat acest articol, puteți citi și articolul Vocea lui Dumnezeu.
  • Pentru mai multe detalii, puteți accesa pagina noastră de Facebook