Înfrânarea poftelor

Înfrânarea poftelor este cea de a 7 a roadă a Duhului Sfânt, și poate una dintre cele mai actuale bătălii cu care ne confruntăm astăzi, și anume: pofta, ispita, ”fructul interzis” 

”Preaiubiţilor, vă sfătuiesc, ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi de poftele firii pământeşti care se războiesc cu sufletul.” 1 Petru 2:11 

Îmi place foarte mult acest verset. De ce? Pentru că descrie atât de bine ce înseamnă de fapt poftele firii pământești, cum se poziționează în antiteză cu sufletul. Cu toții, indiferent cât ”de creștini suntem”, cât de mult citim sau mergem la biserică, indiferent de poziția pe care o ocupăm în adunare, suntem oameni.

Iar în noi, pe lângă Dumnezeu, din păcate trăiește și firea pământească. Avem punctele noastre slabe, bătăliile noastre, poftele firii noastre. Ceea ce contează este cât de mult le lăsăm să își pună amprenta în viața noastră.  

De ce firea pământească este în antiteză cu sufletul? Pentru că odată ce ne lăsăm ispitiți și alegem să ne spunem da poftei, sufletul nostru se degradează, ne pierdem identitatea. Ajungem sclavii propriei plăceri. Și uităm Cine aduce adevărata pace și bucurie a sufletului.

Alegând totuși să mergem înspre poftă, dar păstrând și rugăciunea de seară, suntem la mijloc, între Dumnezeu și Mamona. Astfel, nu facem altceva decât să ne consumăm, până în punctul în care ajungem să ne pierdem pe noi.  

Aud mereu ” Fă ceea ce simți, urmează-ți inima.” Dar oare cât de mult îți poți permite să trăiești după ceea ce simți? Cred că limitele sunt oferite cu un scop. De a crea un zid între plăcerile aduse de Dumnezeu, și cele oferite de lume. Duhul Sfânt e cel care îți șoptește mereu unde și înspre ce să te îndrepți, și tot El e cel care îți spune de ce să te ferești. 

Înfrânarea poftelor, vine poate nu din ceea ce simți să faci, ci din ceea ce știi că trebuie să faci, din dragoste. Din dragoste pentru Cel care îți poartă sufletul pe brațe cu atâta grijă încât să nu se spargă. Nu fii tu cel care alegi să dai cu el de pământ.  

Caută adevărata plăcere în Dumnezeu. Plăcerile oferite de El, te liniștesc, îți aduc pacea, îți păstrează valoarea intactă, nu lasă loc de îndoială, nu-ți dă agitație, nu te consumă și nu te degradează.  

  • Dacă v-a încurajat acest articol, puteți citi și articolul Credincioșia.
  • Pentru mai multe detalii, puteți accesa pagina noastră de Facebook.