Fericire sau amăgire?
Minunea
Viața se simte ca o povestire, iar dacă există o povestire, trebuie că există și un povestitor. Pentru ca să ateste acuratețea poveștilor, unele dintre ele spuse prin viu grai, Povestitorul S-a făcut Personaj, S-a făcut trup. De fapt, nu doar Personaj este El, ci chiar Autorul eternității. El este Cel în jurul căruia povestea mea și a ta pot să capete sens cu adevărat. Cum pot să spună unii că celebrarea unei zile de 25 dintr-o lună anume e lipsită de noimă?
Trebuie să fiu de acord cu G.K. Chesterton când spune: “Crăciunul este construit pe un paradox frumos și intențional, acela că nașterea Celui care n-a fost primit în casa de poposire, trebuie să se celebreze în fiecare cămin”.
Știu că este ușor să fim luați de val în luna Decembrie, dar haideți să nu uităm teologia Crăciunului care se pierde mult prea ușor în ambalajele frumoase și în desișul de reni și stele sclipitoare.
Amăgirea
Isus Hristos a venit ca să aducă pace – să nu celebrăm absența ei. Uneori am impresia că tensiunea, oboseala, domină acest sezon, nu pacea. Isus Hristos a venit să ne elibereze de blestemul păcatului, să ne elibereze de orice îndatorire. În schimb mulți aleg să răspundă acestui fapt prin a se îndatori și mai mult an de an pentru a cumpăra luxuri pentru oameni care oricum nu le apreciază. Moneda simplă a Dragostei e dată la schimb în favorea cumpărării de daruri scumpe doar pentru că suntem constrânși de contextul social și din care parcă nu putem ieși.
Lumea noastră materialist-nebună a reușit să transforme cel mai Sfânt dar pe care omenirea l-a cunoscut, în marfă de consum.
Fericirea
În timp ce acceptăm sau respingem faptul că Isus Hristos a venit, noi determinăm însemnătatea personală a Crăciunului. Putem să-L vedem ca un Prunc într-un staul (și atât) sau precum marele Eu Sunt, înaintea Căruia orice genunchi se va pleca. El este Domnul și Mântuitorul nostru sau pur și simplu un simbol al Crăciunului.
Copiii îi sunt recunoscători lui “Moș Crăciun” când le pune în ciorapi dulciuri sau jucării. Aș putea să nu fiu recunoscător Cuiva când îmi pune în ciorapi darul a două miraculoase picioare? Le mulțumim prietenilor care ne dăruiesc de ziua nașterii papuci ori alte lucruri. Să nu-i mulțumesc nimănui pentru darul nașterii de ziua de naștere?
Mulțumește-i Aceluia care S-a născut ca să te poți naște… din nou.
- Dacă v-a încurajat acest articol, puteți citi și articolul Bucuria întâlnirii.
- Pentru mai multe detalii, puteți accesa pagina noastră de Facebook.